Chatrobot tanít életet menteni

2017-10-19 23:11:27

Új magyar fejlesztés – Életmentést oktató robottal chatelhetsz a mobilodon!

Életet menthet az a robot, ami messenger üzenetekben beszélgetve segít megtanulni az újraélesztés lépéseit. Az SOS Elsősegély chatbotjához bárki hozzáférhet, gyors, ingyenes, és egyértelmű szöveges üzeneteket küld.

 

„Egy kampánnyal készülünk október 16-ára, az Újraélesztés Világnapjára, aminek része a chatrobot. Azokat szeretném megszólítani vele, akiknek szinte mindig a kezében van az okostelefon. A messenger használóknak nagy kaland lehet egy chatrobottal beszélgetni, ki ne próbálná ki? Észre sem veszik, és a robot segítségével  életmentő tudásra tesznek szert, miközben egy jót szórakoztak!”– Nyilatkozta Márkus Dávid, Életmentő Érdemérmes mentőápoló, orvostanhallgató, az SOS Elsősegély vezetője, aki a chatrobotot megalkotta.

 

Évente Magyarországon 26.000 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául. Ezekben az esetekben nincs idő a mentőkre várni! A kiérkezésük előtt meg kell kezdeni az újraélesztést, aminek a folyamata mára jelentősen leegyszerűsödött.

 

A robot is az SOS Elsősegély nevet kapta, egy már működő vállalkozás, honlap, és ingyenesen elérhető kézikönyv után, az SOS Elsősegély facebook-oldaláról (http://fb.com/igymentseletet) is elérhető. A vele folytatott interaktív beszélgetés közben bárki megtanulhat játszva életet menteni. A chatrobot az újraélesztésen kívül megtanít a stabil oldalfektetés kivitelezésére, mesél a defibrillátor-használatról. Bárki kedvére tanulhat ezentúl a stroke, a szívinfarktus tüneteiről, az erős vérzés, a sokk, a görcsroham ellátásáról, és a légúti idegen test eltávolításáról is.

 

Márkus Dávid kiemelte, hogy a chatrobot ismeretterjesztési célokat szolgál, sürgős helyzetben azonnal 104-et vagy 112-t kell hívni, mivel a robot nem életveszélyben való tanácsadásra lett fejlesztve.

 

A robot elérhető az SOS Elsősegély facebook-oldalán – egyszerűen üzenetet kell neki küldeni, és a robot válaszol – , vagy az alábbi linken: m.me/igymentseletet

Vissza