Erős vérzés - nem így tanultad!

2016-08-29 16:16:20

Ha tanultál elsősegélyt, most meg foglak lepni.

Bizonyára emlékszel, hogyan is volt: erős vérzésre nyomókötés, amit tilos levennünk, ha átvérzett, inkább rakjunk rá egy újabbat. Ha az is, arra is egy újabbat. Aztán arra is. Na de nézzük a tényeket:

- Erős vérzésre ténylegesen nyomást kell gyakorolni. Ez történhet direkt nyomással (belenyomok egy kötszert kézzel, erősen) vagy nyomókötéssel.

- A nyomókötés elnevezése arra utal, hogy ennek nyomnia kell(ene) - mily meglepő!

- A laikusok döntő többsége nem mer elég szoros nyomókötést alkalmazni.

- Ha nem elég szoros a nyomókötés, akkor szivacsként funkcionál. Igaz, így is van haszna: nem a perzsa szőnyeg lesz véres, hanem a kötés. Amire, ha átázik, úgyis ráteszünk még egyet. Viszont vérzést így aligha csillapít.

- Általában akkor ázik át egy kötés, ha nem elég szoros. Egy gyenge kötésre még egy gyengét felhelyezni? Jobban tesszük, ha erre nem pazaroljuk, inkább adjuk el a vaterán.

- A legtöbb vérzést egy tampon + két mull pólya tudja csillapítani. Ha nem, akkor az bizony nem volt elég szoros.

- Semmilyen tudományos evidencia nincsen arra, hogy ilyenkor (a legalsó kivételével) a kötszer eltávolítása és erősebb felhelyezése káros lenne a beteg számára. Csak a tankönyvekben terjedt el, mint a futótűz, majd hivatkoznak egymásra. Persze vizsgán ne ezt hangoztassátok. Ott jól nevelt kisfiúk/kislányok vagyunk, és elmondjuk, ami a könyvekbe le van írva.

Mit javaslok?

- Erős vérzés esetén ha nem csak direkt nyomást szeretnél alkalmazni, hanem nyomókötést is, akkor az legyen szoros. Nagyon szoros.

- Ha átvérzik, az a célod, hogy még szorosabbá tedd. Ha ezt egy további pólya felhelyezésével tudod elérni, akkor hajrá. De legyen szoros. Nagyon szoros.

- Semmi értelme tornyot építeni 85 tekercs kötszerből. A 86. már semmilyen plusz nyomó hatással nem bír.

- Ha sok gyenge pólya van rajta, megfontolandó az értelmetlen, laza pólyák visszabontása, a sebbel közvetlenül érintkező, legmélyebb pólya kivételével, és helyettük hatásos, erős pólyamenetek felhelyezése.

- Ha vizsgán vagy, ezt nem olvastad. Ha az életben, akkor olvastad. De ha elég szoros az első (kettő), úgysem lesz ilyen dilemmád.

+1: Ha rosszul lesz (elsápad, verejtékezik, aluszékony lesz, hideg lesz a bőre, stb.), emeld fel a lábát!

Vissza