Légúti idegen test: a nagymamám módszere nem válik be!

2016-09-17 21:16:35

Mindenkivel előfordult már, hogy félrenyelt - ez kellemetlen, de a legtöbb esetben beavatkozás nélkül is megoldódik a helyzet. Ennek, oka, hogy a légúti elzáródás általában részleges.

De mit tegyünk, ha teljes az elzáródás (amibe bele is lehet halni)? És egyáltalán, hogyan ismerhetjük fel?

Egyszerű: Akinek részleges elzáródása van, tud hangot kiadni - akinek teljes, az nem. Tehát egy részleges elzáródott köhög, valamennyire beszélni is tud, és valamennyi levegőt is kap. Ezzel szemben a teljes elzáródás esetén a beteg néma, és semennyire nem tud levegőt venni.

  • Részleges elzáródásnál nincs különösebb teendőnk: biztassuk lassú belégzésre, és erőteljes köhögésre a "beteget". Figyelem: egy részleges elzáródás is válhat teljessé!

  • Teljes elzáródásnál azonnal közbe kell avatkoznunk: először 5 háti ütést mérünk a beteg lapockái közé úgy, hogy a felsőteste előre legyen döntve (éppen ezért hívhatjuk módosított nagymama-féle módszernek - a nagymamám módszerével, tehát hogy aki köhécsel, üssünk rá a hátára, sokra nem megyünk, a betegnek csak megnöveljük a problémáját, hiszen már nemcsak az a baja, hogy alig kap levegőt, hanem már a háta is fáj...).

légúti idegen test háti ütések

  • Ha ez eredménytelen volt, hasi lökéseket kell alkalmaznunk (Heimlich-manőver - viszont inkább tudd, mit kell csinálni és felejtsd el ezt a nevet, mint fordítva...!). A beteget hátulról átkaroljuk, egyik öklünket a gyomorszáj tájékára helyezzük, másik kezünkkel átfogjuk, és minden erőnket beleadva (tényleg) magunk felé és felfelé lökünk egy nagyot. Ha esetleg nem jártunk volna sikerrel, 5 alkalommal végezzük el - ez után 5 háti ütés, majd újabb 5 hasi lökés, ne adjuk fel!

heimlich-manőver

  • Ha a beteg eszméletét vesztené, kezdj újraélesztést!

  • Ha valakin hasi lökéseket végeztél, feltétlenül lássa orvos - akkor is, ha a probléma teljesen megoldódott! Életmentő beavatkozás, ne félj megtenni, de néha okozhat sérüléseket, amit jobb, ha egy orvos kizár!

Vissza