Újraélesztés

2016-08-29 15:58:20

Az újraélesztés menete sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Ha annyit megjegyzel, hogy „nyomd a beteg mellkasát, ha nem lélegzik”, akkor már megmenthetsz egy életet. Mielőtt belevágunk, hadd engedjek meg Neked néhány dolgot:

 

  • Merj hibázni – a hibásan végzett újraélesztés is sokkal jobb a semminél, rosszat tenni sehogy nem tudsz. Ez a beteg nem lélegzik, ha megvárod  a mentőket tétlenül, akkor késő lesz, meg fog halni. Persze törekedj minél tökéletesebb kivitelezésre, de a lényeg: kezdd el. Ha van benne kis hiba, a beteg nem fog megsértődni, nem fogja azt mondani, hogy „130 nyomás/perc ütemben nyomtál az előírt 100-120 helyett, így ugyan vissza nem jövök!”.

  • Merj izgulni – igen, lesz benned stressz, hiszen egy emberéletről van szó. Ezt fogadd el, teljesen normális, mindössze annyi a fontos, hogy az izgalom ellenére merj letérdelni a beteg mellé.

  • Merj újraéleszteni akkor is, ha nem emlékszel mindenre pontosan – lehet, hogy apró mozzanatok, pontos sorrend éppen nem jön elő – mi éppen ezért oktatunk kulcsmondatok segítségével. Itt a következőt kell megjegyezned, egy életre: „Ha nem lélegzik, nyomom a mellkasát”. Ha ennyi megvan, és megteszed, megmenthetsz egy életet – a többi elem is fontos, de az esszencia ez.

  • Merj odalépni – igen, sokan fognak nézni, és igen, a többiek sem léptek oda, tudom, így nehéz. De Te lehetsz a földön fekvő ember utolsó reménye. Lépj oda hozzá. Kérlek.

Nézzük, mit tegyél, ha valaki összeesett, és eszméletlennek tűnik:

1. Csak akkor menj oda, ha számodra az biztonságos. Halott hős nem ment életet.

2. Eszmélet Szólítsd meg a beteget, ezzel egyidőben a vállainál fogva határozottan, de sérülést nem okozva rázd meg. Ha nem reagál, eszméletlen. Mindenképpen szükség lesz mentőkre, de még nem tudjuk, van-e légzése, ezért még nem hívjuk – a beteghez hívhatunk viszont valakit segíteni.

 

3. Légútbiztosítás
Hajtsd hátra a beteg fejét és emeld meg az állát. Miért van erre szükség? Mert ha eszméletlenek vagyunk, lelazulnak az izmaink. A nyelvünket is izmok tartják, így ha ellazulnak, kicsit hátracsúszik, nekifekszik a hátsó garatfalnak, és elzárja a légutat. Képzelj el egy locsolóslagot: ha behajlítod, nem megy rajta víz. Éppen ezért a beteg fejét is hátrahajtjuk, megemeljük az állát, így szabad, átjárható légútja lesz.

4. Légzés
Most, hogy már a beteg légútja szabad, vizsgáld meg, lélegzik-e. Egy nagyon egyszerű módszerrel tudod minimalizálni a hiba lehetőségét: ha a füledet a beteg arca fölé helyezed és hallgatózol, az arcodon érzed a légáramlást, közben pedig nézed a mellkasát, hogy emelkedik-süllyed-e, mindezt 10mp-ig, akkor 3 érzékszerved felhasználásával meg is állapítottad, van-e légzése. Figyelem: nem csak akkor kezdünk meg újraélesztést, ha semmi légzés nincs! Azoknál, akiknek „leáll” a szíve, 40% eséllyel először horkolásszerű, akadozó légzésmaradvány, hörgés tapasztalható. Ha ilyet tapasztalsz, kezdd meg az újraélesztést! Ha bizonytalan vagy, hogy meg kell-e kezdeni, szintén dönts úgy, hogy megkezded – majd ha másodszor szól a beteg, hogy legyél kedves abbahagyni, akkor abbahagyhatod.

5. Mentőhívás
Most, hogy már tudod, mihez kell mentőt hívni, haladéktalanul tedd meg. Legjobb, ha egy segítődre tudsz rámutatni, hogy „Hívd a 104-et megkezdett újraélesztéshez!”, de ha nincsen, akkor kihangosítva magad mellé is teheted a telefont. Mindenképpen a 104-et javasoljuk és nem a 112-t, mivel habár utóbbin is egy idő után eljut az információ a mentőkhöz, de lassabban, mivel több kézen kell keresztülmennie, és a telefont felvevők sem egészségügyi dolgozók (a 104-nél viszont igen). Mindenképpen szükségük lesz a pontos címre (Budapesten belül kerülettel kezdd mondani). Mondd például, hogy „Jó napot kívánok, Márkus Dávid vagyok, idős férfi újraélesztéséhez kérek segítséget, V. kerület, Deák Ferenc tér, templom előtt”

6. Mellkasi kompressziók

Kulcsold össze a kezedet, és a tenyered csukló felöli, kéztői részét helyezd a beteg mellkasának a közepére. Csak ezzel a vonallal fogsz nyomást kifejteni, és csak a szegycsontra. Hajolj a beteg fölé, és nyújtott könyökkel engedd, hogy a testsúlyod segítségével 5-6 cm mélységbe lenyomódjon a beteg mellkasa, majd engedd teljesen föl. Másodpercenként két nyomást kell végezned. Igen, ez mély, és gyors, és igen, fárasztó is.

7. Befújás
Megjegyzem, hogy ha nem tudsz, vagy nem akarsz befújást végezni, nem kötelező. Ha úgy döntesz, hogy nem végzel, akkor a mellkasi kompressziókat szünet nélkül kell végezned egészen a mentők kiérkezéséig. Ha nem gyakoroltad oktatáson a befújást, azt javaslom, így csináld, hiszen túl sok idődbe telne a befújás, és lehet, hogy nem is lenne hatékony. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy befújással és befújás nélkül ugyan annyira eredményes az újraélesztés, viszont annyi bizonyítékunk még nincs, hogy kimondhassuk, hogy vége a befújásnak. Tehát ha tanultad, akkor végezz minden 30 mellkasi kompresszió után 2 befújást, ami történhet szájba is vagy orrba is, a lényeg, hogy a másikat fogd be, és a beteg feje közben legyen hátrahajtva. És így tovább, 30 nyomás – 2 befújás – 30 nyomás stb. A befújás különösen fontos gyermekek esetében és azoknál, akiknél fulladás okozta a keringésmegállást.

Defibrillátor használata
Egyre több helyen van kihelyezve olyan defibrillátor, amihez semmilyen szaktudás nem szükséges. Megtalálhatók bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, egyes iskolákban, az összes metróaluljáró forgalmi ügyeletén, és egyre több cégnél (erősen javasoljuk, és szívesen segítünk abban, melyik típust érdemes elkerülni és melyikkel fognak tudni könnyen életet menteni, és a beszerzésükben is tudunk segíteni, ráadásul meg is tanítjuk a használatát. Érdeklődni lehet a Kapcsolatok menüpontnál). Ezek a gépek az újraélesztést nem helyettesítik, viszont nagyszerűen kiegészítik. Ha bizonyos ún. sokkolandó ritmuszavarral jár a keringésmegállás (esetek 78%-a), akkor egy defibrillátor ezt megszüntetve vissza tudja állítani a beteg spontán keringését. Bárki használhatja, hiszen nem mi döntünk arról, hogy sokkolunk-e, hanem a gép (egyik céges oktatásunkon elhangzott egy résztvevőtől, hogy biztosan egy „mikroprofesszor” van a gépben ￿ ). Tehát ha most magamra raknám, és elkezdeném nyomogatni a „sokk” gombot, semmit nem tenne, csak annyit mondana, hogy „sokk nem javasolt” – észleli, hogy élek, és nem enged sokkolni. A gép bekapcsolásakor minden teendőt hangosan fog mondani. Felhelyezzük a csupasz bőrfelszínre az elektródákat a rajzon jelölt módon, és követjük az instrukciókat. Ez idő alatt is folyjanak a mellkasi nyomások, kivéve amikor a gép ennek szüneteltetését kéri. Ha sokkot javasol, győződj meg róla, hogy senki nem ér a beteghez, és nyomd meg a „sokk” gombot. A sokk leadása után rögtön folytasd a mellkasi nyomásokat, és csak akkor hagyd abba, ha a beteg egyértelműen kezd magához térni. Megmentettél egy életet!   

 

Szeretnéd kipróbálni? Magánszemélyeknek rendszeresen tartunk ingyenes lehetőséget arra, hogy begyakorolják az újraélesztést. Ezeket a facebook-oldalunkon szoktuk meghirdetni. Cégek számáratermészetesen garantáljuk, hogy az oktatásainkat megrendelve (bővebben: kattints ide) dolgozóik a többi életmentő beavatkozás mellett az újraélesztést is úgy begyakorolják, hogy egy valós vészhelyzetben reflexszerűen fognak tudni életet menteni.

 

Ha hasznosnak érezted a bejegyzést, oszd meg facebook-on! Hátha pont ezáltal látja valaki, aki már holnap életet fog menteni Neked hála.

 

Vissza